Gelukkig nieuwjaar!

2018 zit er weer op! Afgelopen maand heb ik weer, samen met de rest van Nederland, succesvol maar liefst 5 feestdagen doorstaan. Sinterklaas, kerstavond, eerste kerstdag, tweede kerstdag en oudejaarsavond. Stuk voor stuk dagen waarop de paniek bij veel mensen toe lijkt te slaan, want stel dat er vanaf morgen nergens meer eten te kopen is?! Al sinds mijn bijbaantje bij Geert Bongers in Nuenen, verbaas ik me over de hoeveelheid eten die mensen in huis halen voor deze dagen en de bezorgdheid dat het niet voldoende zou zijn. Mijn persoonlijke ervaring leert dat het altijd teveel is, want ook feestdagen zijn gewone dagen en zeker als je de hele dag stilzit is er geen echte reden om meer te eten dan gewoonlijk.

Met het eindigen van december is de stress echter pas net begonnen. Het dilemma van de komende dagen: wie moet ik wel of geen gelukkig nieuwjaar wensen en welke manier is passend? Vroeger stond je om 0:01 uur op straat en werden er handen geschud met buren, voorbijgangers en andere vage bekenden. Soms vergezeld van een (te natte) zoen (trauma!). Toen de mobiele telefoons kwamen kon je van de gelegenheid gebruik maken om al je vrienden te bellen, hetgeen enkel voorkomen werd door het feit dat het mobiele netwerk daar niet op berekend was en het soms wel tot 1:00 duurde voordat je iemand aan de lijn kreeg. Met de komst van (mobiel) internet is ook dat probleem opgelost: tegenwoordig kun je prima binnen blijven zitten en per whatsapp grote groepen vrienden en andere contacten een digitale nieuwjaarswens of meme sturen. Net zo makkelijk. Gevolg? Talloze nietszeggende appjes met de tekst “Gelukkig nieuwjaar!”. Voordeel: geschikt voor al je contacten dus makkelijk schaalbaar. Nadeel? Ik voel er zo weinig bij..

Om sneller tot een goede beslissing te kunnen komen, heb ik een beslisboom opgesteld.

Quick sheets - 3

Deze beslisboom geeft helaas geen antwoord op het dilemma wel of niet zoenen. Iedereen kent immers de ongemakkelijke situatie met die ene collega waarbij jij denkt dat er handen geschud gaan worden, terwijl die ander denkt dat er gezoend gaat worden. Om dat te voorkomen neem ik geen enkel risico: tot 8 januari werk ik thuis!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s