Op een onbewoond eiland

Introductie

Het regent! En niet een beetje. Sinds we zo’n 10 uur geleden zijn opgestaan komt het hier letterlijk met bakken uit de hemel. Tropische buien. Zoals je ze verwacht op een tropisch eiland. Alleen hadden we sinds ons vertrek nog niet zulk slecht weer gehad..

We brengen de dag dus door in de bungalow en tussen de buien door verkennen we per fiets het eiland. Wat betekent dat we allerlei palmbomen van dichtbij bekijken en tot de conclusie komen dat ze weinig beschutting bieden in een tropische bui. En omdat we verder weinig te doen hebben is dit een mooi moment van reflectie en analyse.

Achtergrond en hypothese

De laatste tijd brengen we namelijk nogal veel tijd door op min of meer (on)bewoonde eilanden. En ik kan er niets aan doen, maar de hele tijd speelt dat liedje van Kinderen voor Kinderen (Op een Onbewoond Eiland; 1981) door mijn hoofd. De meeste lezers kennen dit waarschijnlijk wel, maar voor de jongere lezers een beetje context: Kinderen voor Kinderen was “a pretty big thing” in de jaren ’80.

Tijd om de tekst eens onder de loep te nemen en te toetsen aan de werkelijkheid. Ik stel hiertoe één hypothese op:

H1: een lied dat gezongen wordt door kinderen in de leeftijd 8-12 schetst een té romantisch en enigszins vertekend beeld van de werkelijkheid.

Data en methode

Voor degenen die de tekst niet paraat hebben zal ik hieronder achereenvolgens de songstekst plaatsen (cursief) en de bevindingen op basis van 12 cases (normal script). De cases zijn geselecteerd op basis van hun ligging (ten zuiden en oosten van Singapore en dus op de route) en aantrekkelijkheid (is er een mooi koraalrif in de buurt). Om de betrouwbaarheid en validiteit van de studie te verhogen is gebruik gemaakt van twee onderzoekers die hun bevindingen min of meer apart gecodeerd hebben alvorens deze samen te voegen.

Analyse

op een onbewoond eiland
loopt niemand voor je neus
ja je voelt je d’r blij want
lekker leven is de leus

Tot zover klopt het wel aardig!

geen, pietsie pech want je hoeft er niets
valt er niet van je fiets

Toch zou dat zomaar kunnen want we fietsen hier best wel veel. Sterker nog: de meeste fietsen die we hier te leen hebben zijn van een twijfelachtige herkomst en daarmee ook van dramatische kwaliteit. En toen de ketting er gisteren af liep, scheelde het toch weinig of ik had met fiets en al in de berm gelegen..

ligt op je luie haidewiets
drinkt met je billen bloot
melk uit een kokosnoot

Tsja.. we drinken hier wel heel veel kokosmelk, maar met je billen bloot is een wat grotere uitdaging aangezien we zelf niet de vaardigheden noch de middelem hebben om een kokosnoot te openen en dus altijd aangewezen zijn op de lokale verkoper, gids of bootman. Met je billen bloot in een waterval springen kan dan weer wel (maar dan zonder kokosnoot)!

je wordt vanzelluf groot

op een onbewoond eiland
zijn alle dagen fijn
op een onbewoond eiland
daar zou ik willen zijn

had vanmorgen al voor dag en dauw
een punaise in m’n voet

Nog geen punaises gezien, maar zit al wel onder de blauwe plekken van valpartijtjes op gladde rotsen..

marmelade op m’n linkermouw
ei te zacht, ik wor’ nie goed
en toen ik m’n fiets besteeg
je raadt het reeds
m’n beide banden lek en leeg

Ik weet niet wat erger is… een lekke band of een zadel dat gaandeweg steeds verder naar beneden zakt…

en de tram
die ik toen nam
bleef steken in een steeg

Onze microlet ging naar de bouwmarkt..

op een onbewoond eiland
loopt niemand voor je neus
ja je voelt je d’r blij want
lekker leven is de leus
geen, pietsie pech want je hoeft er niets

Sterker nog: behalve naar de zee kijken is er ook heel weinig te doen! Ons record “onbewoond-eiland-zitten” staat op 3 uur met dank aan koraal en e-readers! Ik ben zelden zo blij geweest bij het zien van een boot! 😉

valt er niet van je fiets
ligt op je luie haidewiets
drinkt met je billen bloot
melk uit een kokosnoot

je wordt vanzelluf groot

op een onbewoond eiland
zijn alle dagen fijn
op een onbewoond eiland
daar zou ik willen zijn

moest vanmiddag bij de dokter zijn
spuitje anti-griep gehaald
nou die vogel dee me reuze pijn
en natuurlijk brak de naald
en toen ik douchen zou
je raadt het reeds
stond ik te krijsen van de kou
nooit geluk
de geyser stuk
je weet al wat ik wou

Serieus: we hebben op de eerste 8 eilanden alleen maar koud gedoucht! En met mandi! En de onbewoonde eilanden waar we geweest zijn hadden echt geen lekker warme douche hoor..! Tsk..

op een onbewoond eiland
loopt niemand voor je neus
ja je voelt je d’r blij want
lekker leven is de leus
geen, pietsie pech want je hoeft er niets
valt er niet van je fiets
ligt op je luie haidewiets
drinkt met je billen bloot
melk uit een kokosnoot

je wordt vanzelluf groot

Ik wil helemaal niet groot worden!

op een onbewoond eiland
zijn alle dagen fijn
op een onbewoond eiland
daar zou ik willen zijn

Behalve als het de hele dag regent. Dus.

Conclusie

Een onbewoond eiland is prachtig, magisch, super speciaal. Maar je voelt je de hele tijd een kruising tussen Brooke Shield (The Blue Lagoon) en Tom Hanks (Cast Away). Als de bbq voorbij is, de kokosnoten leeg zijn en je je rozigheid eraf geslapen hebt onder een palmboom is het ook wel weer fijn om naar een bewoond eiland terug te gaan. Waar je geniet van “the island life” en alles lekker traag gaat, niemand haast heeft en het menu steeds kleiner wordt naarmate de aankomstdatum van de ferry nadert. Er schuilt dus wel zeker een kern van waarheid in de tekst van het liedje “Op een onbewoond eiland”, maar op basis van bovenstaande analyse kunnen we de hypothese bevestigen.

Ik stel ook vast dat er vervolgonderzoek nodig is. Zo zijn er maar een beperkt aantal eilanden meegenomen in de studie die geografisch gezien allen slechts in twee verschillende gebieden liggen (Zuidoost-Azië en Oceanië). Vervolgonderzoek zou zich dus kunnen richten op nieuwe locaties die geografisch gezien verder afliggen van de huidige sample.

Ik voel een reeks nieuwe vakantieplannen aankomen! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s