Collectetijd

Het is weer collectetijd. En aangezien we blijkbaar in een collecte-technisch goede wijk wonen, betekent dit dat er zo’n twee keer per week iemand aan de deur staat om geld op te halen voor een of ander goed doel. Waar ik meestal de introductie vaak al afkap met de woorden “nee, bedankt”, staat Marc de collectisten echter altijd vriendelijk te woord. Met als gevolg dat we een lange lijst aan goede doelen steunen (wat ik dan weer als excuus kan gebruiken wanneer ík de deur open doe).

Vanavond was het weer zo ver. Net toen ik rustig wilde gaan zitten met een kop thee ging de bel. Twee meisjes van Terre des Hommes. Met een goed verhaal en een app. Want ook in collecteland heeft men aan (business model) innovatie gedaan!

De collectebus van vroeger zie je namelijk nog maar zelden. In plaats daarvan lopen collectisten rond met een tablet en een app. Zelfs de kinderen die mij Onlangs Kinderpostzegels wilden verkopen, toverden een iPhone uit hun zak waarop ik direct online mijn bestelling kon doen. Waar is de tijd gebleven dat je nog gewoon je naam en bankrekeningnummer op een envelop kon schrijven?! Nog even en je bestelt ook geen postzegels meer, maar postNL tegoed.

Interessanter is nog dat je dus ook niet meer gewoon je laatste kleingeld kunt geven. Nee, via de app wordt je namelijk makkelijker verleid tot het afsluiten van een donatie-abonnement waarbij er maandelijks een vast bedrag wordt afgeschreven. Bij Terre des Hommes kun je zelfs kiezen tussen drie abonnementsvormen. Voor 8 euro per maand krijgt een kind rechtsbijstand en voor 12 euro per maand kunnen ze ook langer naar school.

Wat bij mij dan weer vragen oproept wat die keuze werkelijk inhoudt. Want stel je hebt 100 donateurs en iedereen geeft 8 euro per maand. Geeft Terre des Hommes dan 800 euro per maand uit aan rechtsbijstand of gaat een deel van het geld dan toch naar scholing van kinderen? Met andere woorden: krijgt ‘mijn’ kind dan waar ik voor gekozen heb? Of toch iets anders?

Op deze vraag hadden de meisjes van Terre des Hommes helaas geen antwoord. Wel hadden ze zin in een kopje thee. Dus terwijl Mara (onze toekomstige premier!) en haar vriendin bij ons op de bank thee zitten te drinken, voeren wij onze gegevens in in de app. Met een maandelijkse donatie van 10 euro. Zodat ‘ons’ kind de ene maand rechtsbijstand kan genieten en de andere maand naar school kan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s