De vluchtkoffer

Vanaf de 36e week zwangerschap wordt vrouwen geadviseerd om de zogenaamde ‘vluchtkoffer’ klaar te hebben staan. Hierin stop je volgens verschillende lijstjes op internet de dingen die onmisbaar lijken voor een bevalling in het ziekenhuis, zoals de kleding waar je in wilt bevallen, een föhn, je telefoon en oplader en natuurlijk de kleertjes voor de baby. Nu bereid ik me natuurlijk al een tijdje mentaal voor op de bevalling en lees ik dat de meeste mensen naakt bevallen (speciale kleding lijkt me dan ook overbodig). Een ‘bad hairday’ kun je natuurlijk altijd wel eens hebben en kan me maar moeilijk voorstellen dat je tussen de weeën door het verlangen krijgt om je haar te wassen en in model te föhnen. Maar je weet het niet! Volgens een Brits onderzoek ondergaat 64% van de vrouwen een schoonheidsbehandeling ter voorbereiding op de bevalling en laat 37% zich spraytannen! Ik bedoel maar. Je kan er moeilijk goed gebruind met een slecht kapsel bij zitten… Kleertjes voor de baby is daarentegen natuurlijk wel een goed idee want voor zover ik kan beoordelen betreedt hij straks in adamskostuum onze wereld en met de huidige weersomstandigheden zijn een paar laagjes textiel geen overbodige luxe.

Maar afgezien van de adviezen ten aanzien van de inhoud heb ik vooral vraagtekens bij de term “vluchtkoffer”. Deze impliceert namelijk twee dingen: 1. Het gaat om een bagagestuk ter grootte van een koffer; en 2. Welke gebruikt wordt om te ‘vluchten’. Nu vraag ik jullie, lieve lezers, vluchten waarvoor??

Vluchten, aldus het Van Dale, betekent zoveel als ‘zich verwijderen uit angst voor iets’. Probeer je dit dan eens voor te stellen in de context van een bevalling. Je water is gebroken, de weeën komen regelmatig en volgen elkaar steeds sneller op en jij besluit op de vlucht te slaan. Met de daartoe speciaal ingepakte koffer.

Maar… deze vlucht vindt normaal gezien plaats vóór de daadwerkelijke bevalling. Als de bevalling dus datgene is uit angst waarvoor je op de vlucht slaat: voorlopig zit de baby nog binnen en neem je het ‘gevaar’ dus mee. De term ‘vluchtkoffer’ is in dit geval niet erg logisch.

Een alternatieve uitleg (aangedragen door mijn stiefzoon) is dat je op de vlucht slaat voor een thuisbevalling. In een land dat bekend staat om haar thuisbevallingen (volgens veel aanstaande moeders nog steeds het hoogst haalbare), lijkt ook deze uitleg me niet erg voor de hand te liggen. Bovendien zou het in dit geval ook accurater zijn om te spreken van een “plan-b-koffer”.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de koffer pas ná de bevalling inzet. Bijvoorbeeld om zich te verwijderen uit angst voor de baby. Gezien de grootte van het bagagestuk lijkt dit me de meest toepasbare uitleg. Dit zou ook verklaren waarom ook de partner wordt aangeraden een “vluchttas” in te pakken. Enig mysterie blijft dan nog waarom je dan ook kleertjes voor de baby zou inpakken..

Gelukkig spreken steeds meer websites en andere media over de “ziekenhuistas” in plaats van de “vluchtkoffer”. Met de term “ziekenhuistas” kan er ook geen misverstand meer bestaan over het doel van de tas (duidelijk voor ziekenhuisbezoek), danwel de grootte van het bagagestuk.

De mijne staat al een tijdje klaar. Die van de baby ook (een beetje baby reist natuurlijk in stijl met eigen koffer). Het enige wachten is nu nog op het “vluchtmoment”…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s