De minibieb

De minibieb: je kent ze vast wel. Kleine (of grote) boekenkastjes op straat, meestal bij iemand in de voortuin. Sinds corona zijn intrede heeft gedaan, schieten de minibiebs ook als paddenstoelen uit de grond. De filosofie erachter? Ruilen (en delen) van (gelezen) boeken, zodat een ander er ook plezier van kan hebben.

Sinds een tijdje heb ik er ook één in de voortuin staan. Een kleintje, want het iets grotere prototype werd al vóór plaatsing in beslag genomen door een kleine huisgenoot die dit als de ideale opbergplek voor speelgoed zag. De minibieb in mijn voortuin valt in de smaak: er komen geregeld mensen langs die even stilstaan en boeken meenemen of (terug)brengen. Met de opkomst van de minibieb merk ik echter ook dat er wat behoeft is aan ‘minibieb-etiquette’.

Het doel van de minibieb is dus het ruilen en delen van boeken. Heel simpel. Je neemt een boek en zet er een ander voor in de plaats. Daarmee werkt de minibieb op basis van “asynchrone reciprociteit”. Dat wil zeggen: het brengen en halen van een boek hoeft niet altijd tegelijkertijd of door dezelfde persoon te gebeuren. Misschien heb je vandaag vooral zin om een boek te lezen en heb je even niets te brengen. Of heb je juist een paar boeken die je graag wilt delen, maar nu nog niks nodig. Geen probleem voor de minibieb anno nu!

Maar ik heb gemerkt dat er ook een aantal misverstanden bestaan. Om te beginnen: de minibieb is geen alternatief voor de papiercontainer. Boeken van 40 jaar oud over “moderne filosofie” horen denk ik niet thuis in de minibieb, evenals boeken die erg vies zijn of kapot. Gooi deze lekker zelf weg!

De beheerder van de minibieb (ik dus) houdt daarnaast geen voorraden aan. Het is dus echt niet nodig om tasjes met boeken voor mijn voordeur te zetten als er in de minibieb geen plaats is. Kom dan gewoon een ander keertje terug. Boeken die niet passen, hoef je ook niet aan mijn voordeur te hangen. Als ze vandaag niet passen, passen ze morgen ook niet dus heb ik uiteindelijk geen andere keus dan alsnog de papiercontainer.

Vraag je je af hoe we de minibieb voor iedereen zo interessant en relevant mogelijk kunnen houden? Simpel: gun mooie en leuke boeken die je met plezier hebt gelezen een tweede leven in de minibieb. En loop regelmatig langs en neem of breng per keer 1 boek. Hoe meer variatie in het aanbod, hoe leuker het voor iedereen is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s